petek, 2. november 201802.11.2018
17:15

18. DAN

NEVROLOŠKA AMBULANTA AISTI

Zadnji dan prakse je prišel in tako tudi midve v ambulanto. Danes sva izkusile še žalosten del veterinarjev. V hospitalu je čakal haski, ki je imel kar nekaj težav. Poleg težav z jetri in levim plečnim sklepom ima epilepsijo. Medtem, ko sva opazovali drugega psa je Rusty doživel napad. Poklicali sva veterinarko, ki je naredila pregled. 


Ko sva odšli na nevrološko stran klinike so prinesli majhno mucko, ki je bila popolnoma paralizirana. Lastniki so se odločili za evtanazijo. Po pregledu refleksov, so mucki ustavili kanilo in jo uspavali. 


Kmalu za tem skozi vrata vstopi veterinar in reče da je poginil mops v sosednjem hospitalu. Ta je imel težave z možganih že pri samo osmih mesecih starosti. 


Na čiščenje sluhovoda je prišel še buldog, za katere vemo, da imajo mnogo težav. 


Pred odhodom smo na MRI slikanje peljali še enega psa in izpolnili papirje s katerimi so ocenili najino delo. 

Kot zahvala za prijaznost, prakso in dobrosrčnost, sva jim prinesli bombonjero in pustili majhno pisemce. Objeli sva še najino najljubšo sestro Sannah, se poslovili in odšli na vlak. Z metrojem sva odšli do trgovinice s spominki in kupile vse kar je še bilo potrebno. Na poti domov sva odšli še po zaloge za jutri, saj potujemo v Talin. Po blogu bomo pospravile stanovanje in se pripravile na jutrišnji izlet. 

VETERINARSKA FAKULTETA

Zadnji delovni dan! Še vedno ne moreva dojeti, da je to najin zadnji dan na veterinarski fakulteti. Čas je minil zelo hitro, saj sva veliko delale in nama ni bilo dolgčas. Ko sva prišli na kliniko sploh nisva razmišljali, da je to najin zadnji dan. Ko sva se preoblekli, sva odšli na delo. Tam je že čakal fjordski poni, ki je prišel na kliniko zaradi šepanja. Veterinar mu je na sprednje in zadnje noge namestil zvočnike, ki so posneli zvoke v sklepu ob gibanju. Najprej se je gibal na trdi podlagi nato pa še na mehki »rdeči preprogi«. Ko smo ga sedirali, smo ga odpeljali do sobe z rentgenom. Tam je nato sledilo dolgo rtg slikanje. Ker je bila veterinarska tehnica, ki je opravljala slikanje, zelo nervozna zaradi toliko dela, smo jo pustili samo z lastnico konja in tako je delo opravila v miru.
Tam pa je bil že naslednji pacient, to je bila mula oziroma samec mule. Prišel je komaj, saj je zelo grozno šepal na sprednjo levo nogo. Tudi on je šel na rentgensko slikanje, po tem pa so mu dobro očistili kopito ter ga povili. Ker je bil zelo miren, ga ni bilo potrebno sedirati. Prihajal je vse iz Francije in je bil za mulo kar lep.


Najin zadnji pacient je bil zelo lep konj, katerega starost nas je vse presenetila. Star je 21 let, izgleda pa kot mladi petletni konj. Lastnica a je kupila pri petnajstih letih, se pravi, da ga ima že šest let. Pred tremi leti je imel operacijo na sprednji levi nogi, nad zapestnim sklepom. Ker se je šepanje pred nekaj dnevi ponovno pojavilo, je zaskrbljena lastnica prišla na kliniko. Po več minutnem sprehajanju, lonžiranju, raztegovanju nog oziroma mišic in tetiv, se šepanje ni pojavilo, zato nismo ukrepali, saj je konj že star. Bil je zelo lep in negovan konj, lastnica ga ima za ljubiteljsko jahanje in sta zelo povezana. Zaupala nama ga je celo v skrb, saj je zelo šarmanten konj in uživa v pozornosti. Prav tako nama je lastnica pokazala nekaj trikov, ki sta se jih naučila. Preden sta se odpeljala domov, sva ji pomagali naložiti konja na prikolico in mu pred tem še nadeli transportne ščitnike za noge. Tako smo se poslovili.


Nato je bil že čas za najin odhod. Odnesli sva ključe h glavni veterinarski sestri Johanni, ona pa nama je vrnila papirje z ocenami. Ko smo se poslovili sva odšli domov in šele takrat sva dojeli, da je to najin konec dela na fakulteti, Moram priznati, da sva bili kar žalostni in bi tukaj ostali še kakšen teden. Ko sva prišli domov, sva si naredili kosilo, nato pa odšli še po nakupih za spominke ter hrano. Jutri nas že čaka nova dogodivščina, saj bomo za cel dan odšle v sosednjo Estonijo (Talin), ki ga je profesorica Kolar že obiskala. Sedaj pa že počasi pakiramo stvari ter pospravljamo stanovanje. Običajen petek, kajneda? =)

Ni komentarjev:

Objavite komentar