četrtek, 18. oktober 201818.10.2018
19:50

5. DAN - PRVI DEŽEVNI DAN

NEVROLOŠKA AMBULANTA AISTI

Že na vse zgodaj zjutraj smo v kliniki začeli z operacijo. Corgi je imel na očesu čuden izrastek, katerega smo uspešno odstranili.Enako kot včeraj smo imeli tudi operacijo shih-tzuja, zaradi piometre (vnetje maternice).V hospitalu smo imeli še veliko drugih pacientov z raznimi paralizami, tvorbami, motnjami v gibanju in drugo.Nekega rotvajlerja v kliniki oskrbujejo že od sobote, saj ima težave s trebušno slinavko. Zaradi iste težave je prišel na okrevanje že večkrat v tem letu in je v zelo slabem stanju.Kot vsak dan smo imeli veliko MRI slikanj, saj s tem ugotavljamo vzroke za nepravilnosti v gibanju oziroma paralize in pareze. Poleg zanimivih stvari, pa sva  tudi razvrščale pripomočke po policah, razkuževale mize in pospravile hospital za pacienti.

 

VETERINARSKA FAKULTETA

Današnji dan se je za naju začel kar precej zgodaj. Ko sva utrujeni prispeli do veterinarske fakultete, so naju tam že pričakale veterinarke, študentje ter veterinarski tehniki. Takoj so nama razložili današnje primere in paciente ter nama svetovali, kje je najboljše sodelovati. Najin prvi primer je bil pes Teppo, mešanec, ki je prihajal iz Romunije. Tam je bil posvojen in pripeljan na Finsko. Po kliničnem pregledu nama je veterinarska tehnica zaupala, da sva mu vstavili kanilo, odvzele kri ter ga spravile v hospital, kjer je počakal na ultrazvočni pregled. Zelo težko sva mu namestile ovratnik, saj si ga je na vsak način hotel spraviti z vratu. Po mučnih borbah se je le umiril in pustil pri miru ovratnik ter kanilo v sprednji tački.
Povabili so naju na ogled gastroskopije pri psu papilonu ter borderterierju. Poseg je opravljal specialist iz Anglije, zato smo se zelo dobro razumeli v angleščini. Poleg tega je bil ogled gastroskopije zelo zanimiv in hkrati poučen, trajal pa je kar nekaj časa.

Prav tako sva sodelovali pri ultrazvočnem pregledu sečil in prebavil mačke in psa. Mačka je bila samička, ki je prišla na pregled samo zaradi pretiranih skrbi lastnikov, z njo pa je bilo vse v redu. Na njej smo hoteli opraviti tudi cistocintezo, vendar urina neposredno nismo dobili. Pri ultrazvoku psa pa smo uspešno opravili cistocintezo ter dobili zelo velik vzorec urina, katerega smo kasneje odnesli v laboratorij. Istemu psu smo tudi odvzeli kri iz vene safene, to kri pa uporabili za krvni razmaz, ki sva ga skupaj z urinom odnesli v laboratorij.


Zadnji primer je bil zlati prinašalec, ki je bil zelo star ter je imel kronično bolezen. V krvi je imel namreč preveč hematokrita, zato je moral na vsaka dva meseca priti na puščanje krvi iz vene jugularis. Po terapiji sva ga še nahranili ter pospremili v hospital.


Po opravljenem delu sva se popoldne odpravili proti stanovanju. Še od prejšnjih dni sva bili tako utrujeni, da sva si premislili glede ogleda mesta in sva ostali v stanovanju. Poleg vsega je pričelo tudi deževati, zato sva si popoldanski čas vzeli za počitek. Zvečer pa sva se odpravili proti centru, si ogledali nekaj trgovin, si kupili nekaj prigrizkov ter se celo pot do doma smejali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar