petek, 26. oktober 201826.10.2018
18:35

12. DAN

NEVROLOŠKA AMBULANTA AISTI

Urša in Vesna sta se že zgodaj zjutraj odpravili na prakso, midve z Irmo pa spet sladko spali do desetih. Ko sva prispeli v kliniko so že operirali kužka z ekstrakcijo diska. 


V hospitalu je še od včeraj počival mops, ki še vedno okreva zraven njega pa je bil kavalir Pepe, ki ima FCS - fly-catching sindrome. Lovi muhe, ki ne obstajajo. Slikali so ga na MRI-ju po tem pa poslali domov. 

Skoraj vsak dan imamo operacijo diska in tudi danes smo imeli dve. Eno že zjutraj, kot povedano, drugo pa popoldan. Operirali smo jazbečarja za katere je značilna ekstrakcija diska. Operacija je trajala dve uri in bila je uspešna. Po operaciji smo še pospravili in poskrbeli za pacienta. Ekstubirali sva tubus in odstranili kanilo, nato pa so kužka prišli iskat lastniki.Še ta dan sva pospravili in pomili celotno kliniko in okoli petih odšli domov. Ustavili sva se še na pošti in v Lidlu kupile rogljičke. Doma sva si naredili večerjo in se spravile pisati blog. Zdaj pa lahkonoč, jutri pa vikend! 

VETERINARSKA FAKULTETA

Danes sva dan pričeli ob vzhajajočem soncu, nezavedajoč se, da ga bova prav tako končali v temi. Zaradi zelo zanimivih operacij sva se odločili, da se udeleživa vseh ne glede na to koliko časa bova preživeli na kliniki. Zjutraj sva se s študentkami ter veterinarji pogovarjale o vsakem primeru posebej, nato pa je sledila operacija prvega pacienta. 5 letnemu konju smo odstranili oko, saj se kljub zdravljenju njegovo stanje ni izboljšalo. V očesu je imel absces, ki pa se ni pozdravil,zato je bila operacija nujna.


Naslednja je bila žrebička, ki smo ji opravili artroskopijo. Žrebička je bila stara 4 mesece, lastniki pa so se za poseg odločili ker je bila sirota in so bili nanjo zelo navezani. Tamkajšnji zelo prijazni veterinar naju je vključil v poseg, tako da sem se jaz oblekla sterilen kirurški plašč ter rokavice ter od bližje sledila operaciji, na koncu pa mi je pustil, da še sama poizkusim upravljati z artroskopom. Vesna je med tem časom pridno zapisovala anastezijski protokol.

 

Po koncu te operacije je bila ura že 16, kar je že tako 1 uro čez najin delavnik ampak sva izvedeli da sledi še ena operacija kobile s koliko. Ker sva si posnetke operacij kolik ogledovali že v šoli pri zdravstvenem varstvu živali sva si seveda zelo želeli tako operacijo videti v živo. Veterinarke so nama z veseljem pustile ostati. Pomagale sva pri čiščenju kobile, naučile pa sva se tudi upravljati z napravo ki meri krvne vrednosti. Operacija je bila zelo zanimiva in na srečo kobilino črevesje še ni nekrotiziralo. Ko smo zaključili s to operacijo je ura odbila že osem in po dolgem dnevu sva se utrujeni, a veseli, da sva pridobili toliko novih izkušenj odpravili proti stanovanju.

 

Zdaj pa najkoristnejši nasvet za vse dijake programa veterinarski tehnik, ki imajo težave pri PEPAS-u (:
Tamkajšnja tehnica nama je razložila, kako se znebimo tlaka v steklenički z zdravilom brez da nam bi tekočino potegnilo nazaj noter.
V stekleničko lahko zapičimo dodatno iglo, sterilno seveda, nato pa normalno odvzamemo željen odmerek brez kakršnegakoli problema!
Ni komentarjev:

Objavite komentar